the artist..

My photo
sungai petani, kedah, Malaysia
14th SEPTEMBER 1988 |FINE ARTIST| Contact me at : Email : farafazliabubakar@rocketmail.com Facebook/Myspace :stinko_alien@yahoo.com ym : alienbusuk@yahoo.com

IF U HAVE ANY COMMENTS,JUST CLICK "comment" ON EACH POST U WANT

let us share anything -ideas,opinions or anything....

the making of "ikut tunjuk" (drawing)

video

Category: 0 comments
Reactions: 

the making of "hanyut"


video

Category: 0 comments
Reactions: 

namecard for Regline Solution



Category: 2 comments
Reactions: 

latest project....duit duit...hehehehe

job = design for YASMIEN wedding card(for those who know....hehehehe)
charge = RM100




Category: 1 comments
Reactions: 



art...aku dah rasa mcm2 sjak knal art ni. stgh org ckp art ni xdk makna n masa dpn bg siapa yg amik. realiti mmg aku dah rasa sendiri pengalaman tentang penerimaan art dikalangan masyarakat di Malaysia. aku pernah buat pemohonan nk buat show kt sekolah lama aku,konon2 nk expose ngn bdk2 sekolah yg art ni mcm2 ada n bleh buat tp bulat2 aku kna reject ng pengetua sekolah,dia ckp useless.damn!! what the... aku xphm,kalau useless npe ada course ni kt U, n kt jepun sapa2 nk masuk study amik diploma/degree dorg kna ada sijil khas yg mengesahkan dorg mmg bleh lukis. kt malaysia,aku ni 3a ja spm,dpt masuk. adeh..hina gak rasa..dh la tu,bila aku masuk bleh kata famili aku sendiri xnmpk art ni ble bg aku apa. sedey kot. bila aku jumpa org,dorg ty aku study mana,aku jwb uitm.mcm biasa la..mest ty amik course apa? hahahaha cepu mas ni...aku jwb art n design...tenganga gak la..dorg ty aku "apa tu?" hahahahahaha cetek tol minded org2 yg ty aku tu...memandangkan dah dorg ty cmtu,aku jwb dgn penuh rasa rendah dri ibarat nk jer terjun tingkat 80 klcc..aku jwb "ala yg lukis2.." bkn sbb malu nk ckp apa itu art n design tp kalau aku ckp pun dorg xphm,yg dorg tahu art ni lukis2 lah tmbh2 aku aku amik fine art. menda ni bkn takat aku ja rasa,suma membe aku rasa. 1st show/exhibition aku join kt sekolah rendah tronoh perak. agak hambar sambutan. seyes x tipu. ada menteri dtg wat perasmian event tu,bkn utk aku la...tp utk sekolah tu sbb sekolah tu wat opened day maa..then datuk tu dt kt gerai aku(bkn gerai pun sbb aku duk kt kantin sekolah ja,letak artwork atas meja kat kantin), datuk tu dtg pun sbb mmg jadual dia kna melawat tiap gerai...time mula2 dia dtg mmg muka dia terpaksa hahahahahaha dia start la usya2 artwork yg aku n membe2 bwk. sampai kt tempat membe aku,kebetulan ada lukisan aku..aku lukis sebatang kayu yg ada cendawan tumbuh...gna pen...mmg aku ska artwork tu...(dah kena kebas ngn lecturer,,..huhuh),
datuk tu ty "sapa lukis ni?"..
membe aku jwb "dia ni la" smbil jari tunjuk kat aku...huhuhu cuak gak aku...then aku g mengadap datuk tu...lama dia tenung lukisan aku...
then dia ty "btol awak lukis ni??"...adeh sentap gak aku...aku jwb la ya..dia ty bpe lame aku buat..aku ckp sminggu...
then trus dia ty aku "potret awak lukis x? mest pandai kan"...hahahaha bangga aku dengar,
aku jwb "sy xpenah lukis tuan"...
dia ckp "kalau sy upah awak lukis nk x?"
aku on the spot jwb "xberani tuan"...huhuhu
dia senyum n ckp "xpela....syg lah cmtu sbb awak mmg bleh lukis..cantek" hahahahaha bangga seketika aku..huhuhu

moral kt sini, org kita mmg xkn bangga n suka selagi dia xknal sesuatu tu....hehe

bila aku abeh study,aku mula cr keja...mcm biasa la..mmg suma org akan kna...hahha mak aku n kak aku paksa aku keja jer apa pun janji dpt duit..aku bekeras nk keja dlm bidang apa yg aku blaja salam 3taun kt U..aku dpt....tp jd fotografer...hhahaha agak jauh kalau tgk dgn apa yg aku blaja kt U sbb aku amik fine art.
aku jnis berpegang ng prinsip FINE ART ni mother of art,so aku patut blaja n tawu semua jnis bidang art..aku blaja foto ngn membe baik aku yg aku anggap adik kembar aku,RAJA MUHAMMAD ISKANDAR. dia mmg best n otai..seyes x tipu...bkn aku je ckp...lecturer2 aku sume ckp....sampai DEKAN UITM pun nk knal ngn dia. aku gna ilmu dia ajar aku utk kerja.
Alhamdullillah...aku kerja ok n bos aku suka ngn hasil kerja aku...gaji aku sari rm150 so sminggu aku dapat dlm 500-700...gaji ikut ari...huhuhu aku mampu bg kt mak aku, mak aku dah start phm aku n bidang aku aku skang ni..dia dah xlagi halang aku.hehehehe

aku mmg minat sgt MATAHATI, satu grup art kt malaysia n mmg top gila. dorg 5org n slh sorg dr dorg nama BAYU UTOMO RADJIKIN. mmg dia idola aku dlm hasilkan artwork. aku penah interview dia. nk dijadikan cerita, BAYU ni pakcik pupu awek aku...borak punya borak antara famili awek aku,dorg sebut nama aku...n Bayu tertarik nk jumpa aku...hoho smpai skang aku still xjumpa dia lps tu sbb takut coz still xready. kejayaan n usaha MATAHATI jd inspirasi aku utk berjaya dlm bidang aku skang ni.dorg nk top mcm skang ni pun mmg makan megi tiap ari la..hahahaha standard bdk art la....dorg keje part time mcm2..kumpul duit utk wat 1st show dorg. dorg sewa 1 lot kedai dlm 1 mall kt KL aku lupa mall apa..hehehe dorg sewa 2blan,sblan dor ubahsuai jdkan galeri n sblan lagi wat show..alhamdulillah usaha dorg berjaya,lps show tu MAYBANK pggl dorg wat show lak...n skang ni nama dorg mmg gah. sampai 1 artwork dorg bernilai 18ribu paling murah..huhuhu gila hebat.....bila aku bleh jd cmtu....huhuhuhu
maybe 1 day...amin....

time aku study,aku ni jnis haluan kiri gak la orgnya..asgmnt bg aku no 2 kepuasan no 1...huhuhu ayat yg aku wajib trima bila submit "kamu ni bkn xble buat,tp malas..." hahahahahaha......tp itulah hakikatnya,aku mmg malas tp kalau aku mula buat mmg aku akan buat sampai aku puas...nice kan?hehehe antara nama lecturer yg xkn aku lupa en.taufiq(dia kumpul suma artwork aku jd koleksi peribadi dia n dia la 1 1 nya lecturer yg bangga ngn aku)..en.daud (time dia ty aku knapa aku masuk fine art,aku jwb sbb nk jd artis...n taun akhir aku kt U dia penah ckp kt aku "kamu mmg ada bakat jd artis" n dia marah aku sbb xsmbg degree trus), en.hamdan(dia mmg optimis dgn aku walaupun dia slalu marah aku,dia antara lecturer yg yakin aku ble wat painting figure n terhasillah painting "hanyut")..n last en.hijaz(walaupun kdg2 aku geram kt dia,tp dia antara lecturer yg taruh harapan tinggi kt aku time taun akhir aku).....thnx to all lecturer yg penah aja aku.jasamu dikenang.hehehe
membe2 aku xramai yg phm aku tp nma2 yang bakal aku sebut ni mmg terbaik n btol2 phm aku......WAN,RAJA,DEDEK,IS,AMIR PHOTO,FATI,TOPET,REX(PEPATUN)....ni antara org yg xpenah was2 ngn aku...dorg pun xmalu nk tegor n trima pendapat aku...thnx buddy...n kata2 yg xkn aku lupa "fara tu duk tlg org dia hebat sgt ke"...pedih sgt aku nk trima bkn sbb ego tp sbb org yg kluarkan kata tu mmg slalu gak aku tlg dia tp bila dia byk trima pujian dia dah start bongkak....aku mmg xperfect n hebat tp apa yang aku taw aku tegor n ajar la even menda yg aku tegor tu aku pun xmampu buat bg perfect.......setiap org ada kelebihan.

sekian.....ada masa aku smbung lagi...hehehehe

Category: 0 comments
Reactions: 

WEDDING PHOTO AND PACKAGE (available for booking all around malaysia)




PACKAGE


COVER STORYBOOK

SAMPLE PHOTO (credit to RAJA MUHAMMAD ISKANDAR for donate this photo)

Category: 0 comments
Reactions: 

group photo (available for booking anywhere in malaysia)

package A : RM20
1piece = 8r
4pieces = 5r

package A : RM12
1piece = 8r

package A : RM12
4pieces = 5r

size = 8r
(design including names each persons in photo,name of their class and institute,tagline and logo)
size = 5r
(design with tagline and name of institutes and class)

Category: 0 comments
Reactions: 

banjir (2007) a3 size

Category: 0 comments
Reactions: 

watercolor (copy greatmaster)

Category: 0 comments
Reactions: 

emotion (sculpture 2006)

Category: 0 comments
Reactions: 

experimental drawing on effect surface (2009)

Category: 0 comments
Reactions: 

soft sculpture (2009) 3 feets tall

Category: 0 comments
Reactions: 

pen drawing (etching)

Category: 0 comments
Reactions: 

landskap

Category: 0 comments
Reactions: 

hanyut (2009) size 3x6 feet

Category: 0 comments
Reactions: 

ikut tunjuk (2007) size 3 x3 feet

Category: 0 comments
Reactions: 

still life

Category: 0 comments
Reactions: 

DINGIN (2009) size 4 x 5 feet

my 1st semi-abstract painting. everyone have their own opinion for any painting that they look

Category: 0 comments
Reactions: